Skip to content Skip to footer site map

OPENING – Partial Opening September 2017, completed project April 2018!

Hello Future is a four-part project:
Stage 1 -Modernized Clinical Simulation Labs

Half of students enrolled at St. Lawrence College are studying health sciences and health-related programs. To meet the needs of the modern workplace, we’ve upgraded our clinical simulation laboratories with advanced technical training equipment and materials. Completed January 2017.

Stage 2 and 3- Student Life and Innovation Centre

Renovations of existing space and a new build will update the Portsmouth Avenue face of the College, while adding new space for students to collaborate and innovate with the community and businesses in various ways. A new conference area will create space for gatherings of up to 250 people. Health and Wellness features include a new double gym and a student pub.

In addition, the Hello Future project includes brand new learning and gathering space for our growing Indigenous student population. More than 200 Indigenous students attend SLC today. This new space will honour the traditions of Indigenous culture, while providing access to supports our students need to be successful. 

New student Life and innovation spaces will include: 

• A licensed pub for students and the college community
• More student study and meeting space
• Enhanced space for academic programs/labs with physical education components
• More social gathering spaces
• Centralization of Student Services to simplify student support
• New larger gymnasium to facilitate more recreational and intramural opportunities
• Enhanced fitness facilities
• More space for special events that connect our students to the community and events that bolster school spirit and pride.
• Improvement of the out-of-classroom learning experience for generations of students
• Increased wellness opportunities for all students, staff, faculty, and our community
• Innovation space for students
• Gathering place for Indigenous students

In October 2016, our students voted in a referendum to consider their support, through ancillary fees, for the project. The result was overwhelming: more than 80 per cent of student who voted supported the project.

Stage 2: Renovation (Davies Hall, Foyer, Student Services, Innovation Hub and Student Association Games Room)

This renovation involves approximately 22,314ft2 of existing space. New flooring in the foyer, updated information hub, refinished stairs refinished and potentially the airlock doors redone. The Davies Hall renovation will involve placing new electric access throughout the floor, replacing carpet, painting, installation of a new stair case, replacement of the moveable glass door between the library and Davies Hall with a glass wall and door with the addition of an access point, removal of the Fireside Room and installation of four study rooms, and a new IT wiring closet. Student Services will be renovated with the removal of sections of the wall and replacement with glass, and the installation of a retractable glass wall, carpets replaced, office space reconfigured, and the integration of Career Services within that space. The renovation of the second floor of the Student Association space will involve the creation of a new Innovation hub, complete with offices and collaboration space, and a new games room. The Student Association work will involve demolition and the construction of new walls and spaces.

Estimated Area: 22,314 ft2

Stage 3: New Build

The 80,000ft2 new build will target LEED Gold designation through the Canada Green Building Council. The new build includes: double gymnasium, eight change rooms, therapy room, athletics office, student pub, large venue space which can be subdivided into three equal spaces, or opened as a single space (the total space supports 250 people sitting at round tables or 450-500 people sitting theater style), deck to the outside off of the large venue space and fitness space, 12 private study rooms, storage, and washrooms. The project will include a geothermal system for heating/cooling and a cistern to enable rainwater harvesting. Outside, services will be relocated, the soccer and volleyball fields will be relocated, storm water remedies installed, grading and landscaping completed.
Estimated Area: 80,000 ft2

Stage 4- Centre for Behavioural Studies

The historically designated Newcourt House on King Street will be renovated and redeveloped to create a permanent home for the Centre for Behavioural Studies, our cluster of nationally renowned behavioural science programs. The Centre for Behavioural Studies brings students and faculty together with community organizations to research and develop new approaches in behavioural science. Completion target: May 2018

Overall project details:

  • Planning and site plans – completed January 2017
  • Awarding project contracts May 2018 – Stage 2 and 3
  • Renovation of the health care simulation labs began October 2016 and was completed January 2017
  • New Construction and renovation will begin May 2017 with completion of Stage 2 by September 2017 and Stage 3 by Spring 2018
  • Stage 4 will begin in December 2017 and be completed by May 2018

    The project is estimated at $42 million.

Project News:

St. Lawrence College Receives Largest Donation in its History

St. Lawrence College launches “Hello Future” Project

Launch of Uncommon: The campaign for St. Lawrence College

St. Lawrence College students demonstrate Uncommon Commitment

 

 



GO
facebook twitter youtube instagram pinterest